Schoolgids CSG Liudger Splitting

CSG Liudger Splitting is een open christelijke school voor vmbo basis, kader, mavo en mavo/havo. Op deze pagina vind je de digitale schoolgids van CSG Liudger Splitting. Overal waar ouders staat kun je ook ouder(s)/verzorger(s) lezen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via splitting@csgliudger.nl    

Welkom!

CSG Liudger Splitting is een gezellige school, met een mooie afwisseling van praktijkgericht onderwijs en theorie. Samen met jou en je ouders zorgen we dat jij op een fijne manier en met mooie herinneringen het diploma haalt dat bij je past. We vinden het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent.  Wil je kennismaken met onze school? Bekijk dan onderstaand filmpje! 

Onderwijsvisie
CSG Liudger Splitting is een school voor vmbo basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg, mavo en mavo/havo in Drachten. Bij ons op school vinden we respect, ontplooiing, betrokkenheid en veiligheid belangrijk. Dit zie je onder andere terug in het brede aanbod bij ons op school, je coachmomenten en tijdens diverse burgerschapsactiviteiten.

Onderwijsaanbod
CSG Liudger Splitting biedt drie opleidingsrichtingen aan waar je examen in kunt doen:

  • vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • mavo* (gemengde en theoretische leerweg)

* De gemengde en theoretische leerweg van het vmbo heet op de Splitting mavo.

Leerlingen die zich op de grens bevinden van de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de mavo of de mavo en de havo, kunnen in klas 1 ontdekken welk niveau het best bij ze past. Ze worden geplaatst in een heterogene klas, namelijk:

  • basisberoepsgerichte/kaderberoepsgerichte leerweg
  • kaderberoepsgerichte leerweg/mavo
  • mavo/havo 

Kijk voor een toelichting op de verschillende leerwegen op www.csgliudger.nl/splitting

Accentprogramma
Om te ontdekken wat je leuk vindt en wat goed bij je past, volg je bij ons op school de eerste twee jaar een accentprogramma. Afhankelijk van je opleiding krijg je twee of vier uur per week accentlessen aangeboden. Kom je er tijdens een schooljaar achter dat een accent niet bij je past? Dan kun je het jaar erop voor een ander accent kiezen. Je kunt kiezen uit zes accenten:

  • sport
  • creatief
  • welzijn
  • ondernemen
  • groen
  • techniek


Profielen

Na twee jaar kies je een profiel. Het is handig om een profiel te kiezen dat aansluit bij je vervolgopleiding. Je krijgt afhankelijk van je opleiding, drie tot veertien uren per week les in het gekozen profiel. Kijk voor een video per profiel op www.csgliudger.nl/splitting. Bij voldoende aanmeldingen en afhankelijk van je opleiding kun je kiezen uit de profielen:

  • Zorg & Welzijn (basis, kader en mavo)
  • Economie & Ondernemen (basis, kader en mavo)
  • Dienstverlening & Producten (basis, kader en mavo)
  • Bouwen, Wonen & Interieur (basis en kader)
  • Mobiliteit & Transport (basis en kader)
  • Produceren, Installeren & Energie (basis en kader)
  • Groen (basis en kader)


Extra uitdaging
Doe je mavo en zoek je wat extra uitdaging? Dan kun je na het tweede jaar één of twee extra vakken kiezen en hier examen in doen. 

Kernvakken op een hoger niveau
Ook bestaat in alle leerjaren de mogelijkheid om tenminste één van de kernvakken op een hoger niveau te volgen. De kernvakken zijn: Engels, Nederlands en wiskunde.

Praktijkgericht programma

Technologie & Toepassing
Bij de mavo krijg je in klas 1 en 2 het praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T). In klas 3 kun je ervoor kiezen om het praktijkgerichte programma T&T te volgen. T&T heeft raakvlakken met het vak Onderzoeken en Ontwerpen (Technasium havo/vwo). Bij T&T ga je samen met je klasgenoten werken aan echte opdrachten van bedrijven, die je met behulp van technologie gaat oplossen. Door het uitvoeren van deze praktijkopdrachten kom je in contact met externe opdrachtgevers vanuit verschillende werkvelden, zoals ICT, ondernemerschap, sport en medisch, logistiek, industrie, voeding en leefomgeving en kunst en cultuur. 

Om het onderwijs levendig, toekomstgericht en aansprekend te houden, bieden wij diverse extra onderwijsactiviteiten aan.  

Levensbeschouwelijke burgerschapsvorming
Bij schoolbrede of vakoverstijgende projecten en buitenschoolse activiteiten (stages, excursies etc.) is er veel aandacht voor burgerschapsvorming. Je maakt kennis en wordt uitgedaagd om na te denken over begrippen als geloof en levensbeschouwing, democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met verschillen in de maatschappij.

Internationale activiteiten
In de bovenbouw bieden we een internationale activiteit aan. Tijdens deze activiteit doe je een belangrijke leerervaring op in een voor jou onbekende omgeving. Je leert hierdoor een andere taal toe te passen, je doet nieuwe culturele en maatschappelijke ervaringen op en je verbreedt je kijk op de wereld.

Schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten
We organiseren regelmatig schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten. Denk aan:
• vieringen (Kerst en Pasen)
• schoolfeesten
• sport- en speldagen
• vrijwilligerswerk of een maatschappelijke stages
• beroepenstages
• excursies in het binnen- en buitenland
• projecten binnen en buiten de school
• culturele activiteiten

Loopbaanontwikkeling
Als school werken we nauw samen met het regionale bedrijfsleven en het mbo. In de onder- en bovenbouw ga je op (snuffel)stage en excursies naar bedrijven en andere instellingen. In de bovenbouw kun je vakken en modules op het mbo volgen, zo krijgen je een goed beeld van het mbo. Ook worden er beroependagen en beleefmarkten georganiseerd, waarop mbo- en havo-instellingen uit de regio aanwezig zijn om voorlichting te geven.

Kwaliteit
De kwaliteit van het onderwijs wordt op diverse manieren gemeten; de resultaten van deze toetsen zijn niet altijd in cijfers uit te drukken. Naast de externe onderzoeken die worden gedaan, toetsen wij ook zelf de kwaliteit van het onderwijs. Op www.scholenopdekaart.nl staat meer informatie over de onderwijskwaliteit, zoals de onderwijsresultaten, de tevredenheid van leerlingen en ouders en het onderwijsbeleid. 

Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie bepaalt jaarlijks met een risicoanalyse en eventueel met nader onderzoek of er aanwijzingen zijn dat een school onvoldoende kwaliteit levert. De kwaliteit van het onderwijs is bij CSG Liudger Splitting prima op orde. Leerlingen lopen weinig vertraging op in de onderbouwklassen en ook de doorstroom in de klassen richting het examen is goed. CSG Liudger Splitting heeft het vertrouwen van de inspectie gekregen dat de kwaliteit van het onderwijs op het gewenste niveau is en krijgt daarom basistoezicht.

Onderwijstijd
CSG Liudger Splitting biedt een onderwijsprogramma aan dat voldoet aan de wettelijk verplichte onderwijstijd. De leerlingen krijgen voldoende tijd om te leren wat ze moeten leren en goed voorbereid te zijn op het examen (naar inhoud en niveau).

Bij ons op school sta je er niet alleen voor, we doen het samen. We vinden het belangrijk dat jij je weg vindt en voldoende aandacht krijgt. Heb je ondersteuning nodig? Dan kijken wij samen met jou en je ouders wat je nodig hebt. 

Begeleiding op school

Coachmoment
Aan het begin van de dag is in het rooster een halfuur vrijgemaakt voor coaching. Dit kan individueel zijn, maar ook klassikaal. Daarnaast is er wekelijks tijd beschikbaar voor extra begeleiding. 

Decanen
Heb je vragen over je (vervolg)opleiding? Dan kun je terecht bij één van onze decanen:

  • Dhr. H. van Dijk (basis en kader): (0512) 30 57 88
  • Dhr. I. Berdik (mavo): (0512) 30 57 88


Ondersteuningscoördinator
Soms heb je meer ondersteuning nodig dan je coach je kan bieden. Op dat moment kan de leerlingcoördinator of de ondersteuningscoördinator in beeld komen. Samen onderzoeken we wat je nodig hebt.

  • Mev. R. Algra: (0512) 30 57 88


Ondersteuningslokaal

Heb je ondersteuning nodig? Dan kun je altijd terecht bij lokaal 0.08. Lokaal 0.08 is een lokaal waar je ongestoord aan je (huis)werk kunt werken. Ook bestaat hier de mogelijkheid om voortgangs- en begeleidingsgesprekken te voeren. In het lokaal is altijd iemand aanwezig bij wie je met vragen terecht kunt. 

Schoolondersteuningsprofiel
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van onze school staat welke ondersteuning we als school bieden.  


Expertisecentrum Fierder Onderwijs
Fierder Onderwijs heeft een eigen expertisecentrum, waarin het hoofd-expertisecentrum, de orthopedagogen, de ambulant begeleider en de psychodiagnostisch medewerker werkzaam zijn. Zij ondersteunen onze school bij ondersteuningsvragen.

Vertrouwenspersoon
Als je behoefte hebt aan een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dan kun je terecht bij één van onze vertrouwenspersonen*. 

  • Dhr. H. Brandt: (0512) 30 57 88
  • Mevr. I. Veenstra: (0512) 30 57 88

* Mocht er zich een situatie voordoen waarmee je niet bij de interne vertrouwenspersonen terecht kunt, dan kun je terecht bij een extern vertrouwenspersoon van de GGD Fryslân. Kijk voor meer informatie op de website van de GGD Fryslân


Begeleiding buiten school

Passend Onderwijs
Passend Onderwijs richt zich voornamelijk op leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van leren, gedrag en fysieke problemen. Het is geen aparte schoolsoort. Als het kan op een ‘gewone’ school voor voortgezet onderwijs. En als het beter is op een school voor speciaal onderwijs.

Scholen binnen een regio werken samen in een samenwerkingsverband. CSG Liudger Splitting is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost–Friesland, ook wel SWV genoemd. Kijk voor meer informatie op de pagina passend onderwijs 

Jeugdgezondheidszorg
Het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ), bestaande uit een schoolarts en een schoolverpleegkundige van GGD Fryslân, voert het preventief gezondheidsonderzoek uit. Dit om de groei, ontwikkeling en leefstijl van jongeren te bewaken en bevorderen. Kijk voor de contactgegevens van de GGD Fryslân op www.ggdfryslan.nl

Schoolmaatschappelijk werk
Bij ons op school bestaat de mogelijkheid om de hulp in te schakelen van een schoolmaatschappelijk werker. De schoolmaatschappelijk werker helpt ouders bij moeilijkheden in de opvoeding. Verder helpt de schoolmaatschappelijk werker bij andere problemen die een leerling in het functioneren op school belemmeren. Soms is hulp van andere (jeugd)zorginstellingen nodig. De schoolmaatschappelijk werker beschikt over kennis van de sociale kaart, hulpverlenings(on)mogelijkheden en aanmeldingsprocedures.

Verwijsindex
Hulpverleners en scholen werken samen aan de ondersteuning van leerlingen in de ‘één kind, één plan aanpak’. Om dit mogelijk te maken, koppelen ondersteuningscoördinatoren in de verwijsindex hun naam aan leerlingen die ondersteuning krijgen op school. Op die manier kunnen betrokken instanties contact met elkaar opnemen en samen een plan opstellen. Ouders en leerlingen worden altijd op de hoogte gebracht als dit gebeurt. CSG Liudger heeft duidelijke richtlijnen opgesteld wanneer een leerling gekoppeld wordt. Meer informatie staat op www.verwijsindexfryslan.nl

CSG Liudger Splitting wil een school zijn waar mensen tot hun recht komen en zich tegelijkertijd geborgen voelen. We proberen daarom pesten, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

Schoolveiligheidsbeleid
CSG Liudger Splitting beschikt over een schoolveiligheidsbeleid. Hierin staat de visie van de school op sociale en fysieke veiligheid. Onderdeel van het plan zijn een pestprotocol per school, een protocol schorsing en verwijdering en een protocol ongewenst gedrag. 

Leerlingenstatuut
In het leerlingenstatuut van CSG Liudger staan de rechten en plichten van leerlingen. 

Afspraken binnen de school
In een schoolgebouw gaan dagelijks vele mensen met elkaar om. Het spreekt vanzelf dat er bepaalde regels zijn waar eenieder zich aan moet houden. Dat zijn om te beginnen gewone regels van fatsoen, waaronder: taalgebruik, netheid in lokalen, gangen, de kantine en andere ruimten en het respectvol omgaan met elkaar. Daarnaast hebben we specifieke schoolafspraken waar iedereen zich aan moet houden.

Ongewenste omgangsvormen
In het protocol ongewenste omgangsvormen lees je hoe we omgaan met ongewenste omgangsvormen. 

Anti-pestcoördinator
Elke vorm van pesten, geweld, discriminatie en intimidatie wordt door ons niet geaccepteerd. We streven naar een -in alle opzichten- veilige school. Word je gepest of iemand in je omgeving? Dan kun je altijd terecht bij één van onze anti-pestcoördinatoren.

  • Dhr. H. De Groot
  • Dhr. M. Lodewijk 

De anti-pestcoördinator coördineert het beleid in het kader van het tegengaan van pesten en vormt het aanspreekpunt voor leerlingen en ouders wanneer ze te maken krijgen met pesten. Meer informatie over ons beleid tegen pesten staat in ons pestprotocol

Kijk voor een overzicht van alle protocollen op de pagina documenten en downloads

Organisatie
CSG Liudger Splitting is één van de 12 scholen van Stichting Fierder Onderwijs. Deze stichting is voortgekomen uit de bestuurlijke fusie van drie christelijke scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs: CSG Liudger, Dockinga College en Lauwers College. Meer informatie over Fierder Onderwijs staat op www.fierderonderwijs.nl

Fierder Onderwijs Centraal
De scholen worden ondersteund door de afdeling Fierder Onderwijs Centraal. Fierder Onderwijs Centraal bestaat uit de afdelingen: Bestuurs- en managementondersteuning, Personeels- en financiële administratie, HRM, Onderwijs en kwaliteitszorg, ICT, Communicatie, Facilitair en boekenfonds en het Expertisecentrum.

Bestuur
Fierder Onderwijs heeft een tweehoofdig College van Bestuur, een gemeenschappelijke Raad van Toezicht en een gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. 

College van Bestuur: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl 
Raad van Toezicht: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Fierder Onderwijs Centraal: secretariaat@fierderonderwijs.nl

School en medezeggenschap

De schoolleiding van CSG Liudger Splitting bestaat uit een directeur en vier teamleiders. De directeur organiseert tegenspraak en medezeggenschap door afstemming met de schoolmedezeggenschapsraad, de ouderraad en de leerlingenraad.

Schoolmedezeggenschapsraad
In de schoolmedezeggenschapsraad (SMR) zitten medewerkers, ouders (en leerlingen) van de school. De SMR is bevoegd te spreken over alle aangelegenheden op school. In sommige zaken heeft de SMR recht van advies, in andere zaken instemmingsrecht. Dit is bij wet geregeld. Het regelement van de SMR is op te vragen bij de administratie. Voorwaarde voor lidmaatschap van de SMR is het respecteren van de grondslag en doelstelling van de school. De SMR is bereikbaar via: splitting@csgliudger.nl

Ouderraad*
De ouderraad is het aanspreekpunt voor alle ouders. Ook vervult de ouderraad de rol van klankbord voor de directeur. Onder andere via de ouderraad worden de ouders nauwer betrokken bij wat er gebeurt op school. De ouderraad is bereikbaar via: ouderraad.splitting@csgliudger.nl

Leerlingenraad
De leerlingenraad kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de schoolleiding, vragen stellen en komen met voorstellen tot verbetering .De leerlingenraad is bereikbaar via splitting@csgliudger.nl

* Heb je een vraag die de ouderraad of de school niet kan beantwoorden? Neem dan contact op met de Landelijke Ouderraad 0800-5010.  

CSG Liudger heeft vijf scholen. Drie in Drachten (PRO Drachten, Splitting en Raai), één in Burgum en één in Waskemeer. Wil je meer weten over onze scholen? Bezoek dan de webpagina ontdek onze school.

Identiteit
CSG Liudger is een open christelijke scholengemeenschap. De christelijke identiteit komt tot uiting in dagopeningen, vieringen, maar ook in manier waarop bij ons wordt les gegeven. Kijk op de pagina identiteit voor meer informatie. 

Organisatiebeleid

Koersplan
Als CSG Liudger Splitting vallen we onder Stichting Fierder Onderwijs. In het Koersplan 2024-2028 staat de koers van Fierder Onderwijs beschreven. Het is een overkoepelend document dat richting geeft aan de scholen. Het Koersplan wordt binnenkort op deze pagina gepubliceerd. 

Schoolplan
Iedere school maakt daarnaast een schoolplan. In het schoolplan staat de koers van de school voor vier jaar. Het schoolplan voor CSG Liudger Splitting is in ontwikkeling en wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Goed onderwijs maken we samen! Hieronder vind je een overzicht van organisaties waarmee we nauw samenwerken om dit te realiseren.  

Fricolore
CSG Liudger is aangesloten bij de onderwijscoöperatie Fricolore. Fricolore is een samenwerkingsverband van scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Friesland en de Noordoostpolder. Meer informatie hierover staat op www.fricolore.nl

FIRDA
We werken nauw samen met Firda. Dit betekent dat leerlingen vroegtijdig op verschillende locaties oriënteren op vervolgopleidingen. Daarnaast zijn er verschillende profielen waarbij delen van het examenprogramma worden gevolgd en geëxamineerd op Firda.

FROSK
We vinden het belangrijk om te investeren in de leraren van de toekomst en zijn aangesloten bij FROSK. FROSK is een samenwerkingsverband van lerarenopleidingen en vo-scholen in Friesland, Noordoostpolder en Urk voor het gezamenlijk opleiden van nieuwe leraren en begeleiden van startende leraren in de praktijk. Kijk voor meer informatie op www.frosk.frl

Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland
Om alle leerlingen een passende onderwijsplek te geven, bestaan er regionale samenwerkingsverbanden. CSG Liudger Splitting is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Meer informatie hierover staat op www.swvzofriesland.nl

PRO Drachten
Leerlingen die in aanmerking komen voor het Praktijkonderwijs, zijn welkom bij PRO Drachten. PRO Drachten is een samenwerkingsschool van OSG Singelland en CSG Liudger. Kijk voor meer informatie op www.prodrachten.nl

Techniek Expertise Centrum
Het Techniek Expertise Centrum (TEC) is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden in de regio Zuidoost-Friesland. Het TEC organiseert activiteiten gericht op het bevorderen van de beeldvorming van de technieksector, het interesseren en werven van jongeren voor techniek, het ontwikkelen van innovatief en kwalitatief techniekonderwijs en het (door)ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en keuzevakken. Meer informatie staat op www.sterktechniekonderwijs.nl

JINC
Ieder kind in Nederland zou dezelfde kans moeten krijgen op een succesvol, bevredigend werkend leven. De realiteit is echter anders: wie geboren wordt in een wijk met veel sociaaleconomische achterstand, loopt bij het betreden van de arbeidsmarkt drie straatlengtes achter. JINC strijdt met projecten tegen deze kansenongelijkheid. Kijk voor meer informatie op www.jinc.nl

Vakanties en vrije dagen

Herfstvakantieza 26 oktober t/m zo 3 november 2024
Kerstvakantieza 21 december 2024 t/m zo 5 januari 2025
Voorjaarsvakantieza 15 februari t/m zo 23 februari 2025
Goede vrijdagvr 18 april 2025
Meivakantieza 19 april t/m zo 4 mei 2025
Tweede Paasdagma 21 april 2025 (in meivakantie)
Koningsdagzo 27 april 2025 (in de meivakantie)
Bevrijdingsdagma 5 mei 2025
Hemelvaartdo 29 mei 2025
Dag na Hemelvaartvr 30 mei 2025
Tweede Pinksterdagma 9 juni 2025
Zomervakantieza 12 juli t/m zo 24 augustus 2025

Extra vrije dagen

1e maandag na de zomervakantie*ma 2 september 2024
Dag van de medewerker*vr 4 oktober 2024
Laatste dag voor de zomervakantie*vr 11 juli 2025

* Deze dagen zijn voor het personeel werkdagen en voor leerlingen vrije dagen

 Organisatiedagen CSG Liudger Splitting
De organisatiedagen van CSG Liudger Splitting zijn:

Organisatiedag*6 januari 2025
Organisatiedag*9 juli 2025
Organisatiedag*10 juli 2025

Roosters
De roosters worden gemaakt op basis van de geldende lessentabellen. Gedurende het schooljaar kunnen roosterwijzigingen optreden. Roosterwijzigingen worden gecommuniceerd via Somtoday.

Lessen

Lestijden
1 coaching/begeleiding 08.10 – 08.35 uur
2 les 08.35 – 09.20 uur
3 les 09.20 – 10.05 uur
Pauze 10.05 – 10.25 uur
4 les 10.25 – 11.10 uur
5 les 11.10 – 11.55 uur
6 les 11.55 – 12.40 uur
Pauze 12.40 – 13.10 uur
7 les 13.10 – 13.55 uur
8 les 13.55 – 14.40 uur
9 les 14.40 – 15.25 uur
10 maatwerk 15.25 – 16.10 uur

Lessentabel
Ben je benieuwd naar onze lessentabel? Download hem dan hier.

Om jou de begeleiding te bieden die je nodig hebt, vinden we een goed contact en duidelijke communicatie met jou en je ouders erg belangrijk. 

Start- en voortgangsgesprek
Aan het begin van het schooljaar heb je een startgesprek met je coach en je ouder(s). Daarin bespreken jullie hoe het gaat, wat je doelen zijn en wat je nodig hebt. Halverwege het schooljaar volgt dan het voortgangsgesprek.   

Somtoday
Wij maken gebruik van Somtoday. Somtoday is het portaal voor leerlingen en ouders om het rooster, cijfers, huiswerk, berichten en studieplanning in te zien. We bewaren gegevens van iedere leerling, waaronder informatie van de basisschool, testresultaten, verslagen, oudergesprekken en rapportvergaderingen.

Somtoday is toegankelijk voor docenten, de decaan en de schoolleiding. Ook maken we gebruik van de digitale cijferverwerking in Somtoday, zodat jij en je ouders altijd inzicht hebben in de behaalde cijfers. 

Ouder- en informatieavonden
Er worden een aantal een ouder- / informatieavonden per jaar georganiseerd. Tijdens deze avonden wordt u geïnformeerd over bijvoorbeeld het schooljaar, vervolgonderwijs, buitenlandse excursie of over een relevant thema.

Als school hebben we regelmatig contact met de basisscholen uit onze regio. Samen zorgen we voor een goede overdracht van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. 

Plaatsing
Plaatsing vindt altijd in overleg met de basisschool plaats. We hebben twee soorten klassen: homogene en heterogene klassen.

Homogene klassen

  • vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • mavo 


Heterogene klassen

  • vmbo basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg
  • vmbo kaderberoepsgerichte leerweg en theoretische leerweg
  • mavo/havo


Kennismaken
Voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsdag voor alle eerstejaars. Tijdens deze dag maak je alvast kennis met je klasgenoten en de coach en ontvang je een welkomstpakket. Ook in de eerste lesweken, ook wel de Gouden Weken genoemd, is er veel aandacht voor het kennismaken. Daar hoort natuurlijk ook een gesprek met je ouder(s) bij. Je coach plant in de eerste weken een gesprek in met jou en je ouder(s).   

Beleid ten aanzien van lesuitval
Wij streven naar zo weinig mogelijk lesuitval. Wanneer een docent niet aanwezig kan zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een cursus, worden de lessen door andere collega’s gegeven. Als dit niet mogelijk is en een les toch moet vervallen, kijken we naar alternatieven. Denk aan het verplaatsen van andere lessen, op school werken aan het huiswerk of aan projecten. 

Ziek of afwezig

Schoolverzuim
Elke dag houden we bij of je aanwezig bent op school. Als het niet duidelijk is waarom je afwezig bent, nemen we contact op met je ouders. Als je zonder geldige reden afwezig bent, moeten we  maatregelen nemen. Samen met je ouders doen we er alles aan om dit te voorkomen. Als de genomen maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren, informeren we de leerplichtambtenaar.

Ziek melden of afwezig
Ben je ziek of afwezig? Meld je dan tussen 07.30 en 09.30 uur afwezig, door te bellen naar: (0512) 30 57 88.

Verlof

Bijzonder verlof
In de Leerplichtwet staat dat jongeren tot 18 jaar de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Je mag dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is een uitzondering op deze regel mogelijk. Voor de eerste veertien dagen van het schooljaar geldt de wettelijke bepaling dat er geen vrij gegeven mag worden. In het protocol Afspraken aanvragen verlof staan de uitzonderingen en bijbehorende regels. Wil je verlof aanvragen? Download dan het aanvraagformulier. Kijk voor meer informatie over de leerplicht op de site van de Rijksoverheid.

Topsport
Doe jij aan topsport? Dan zorgen wij er samen met jou en je ouders voor dat je school en sport goed kunt combineren.  

Studiemateriaal

Studieboeken 
De studieboeken worden gratis verstrekt. CSG Liudger heeft een eigen boekenfonds die de uitgifte van de studieboeken regelt. 

Laptop
Wij werken met laptops. De laptop wordt gebruikt ter ondersteuning van het leerproces en als aanvulling op de boeken. Het aanschaffen van een laptop kan tegen een gereduceerd tarief via onze samenwerkingspartner. Alle nieuwe leerlingen krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord om computergebruik mogelijk te maken. Daarnaast krijgen alle leerlingen kosteloos Office365. Kijk voor meer informatie op www.cgliudger.nl/laptop

Schoolbenodigdheden
Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u van ons informatie over de schoolbenodigdheden, zoals een schooltas, geodriehoek, rekenmachine etc.

Rekenmachine
Via school kan tegen een gereduceerd tarief een rekenmachine worden aangeschaft. Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u hier meer informatie over. 

Kluisjes
We raden leerlingen aan om een kluisje te huren, voor het bewaren van waardevolle spullen, boeken en kleding. Het huren van een kluisje is gratis. Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u hier meer informatie over. 

Kopieerpas
In het eerste jaar ontvangt iedere leerling een kopieerpas met een tegoed van €5,00. Met deze pas kan een leerling kopiëren, printen en boeken lenen in de Mediatheek. Bij beschadiging (door eigen toedoen) of verlies wordt een nieuwe pas verstrekt tegen betaling van van € 10,00.

Schoolkosten
Het volgen van onderwijs bij CSG Liudger is zoals de wet voorschrijft kosteloos. Dit betekent dat ouders niet hoeven te betalen voor het reguliere onderwijs en voor de schoolboeken en/of leermiddelen. 

Ouders hebben wel te maken met schoolkosten. Dan gaat het om aanschaf van persoonsgebonden materiaal zoals bijvoorbeeld schriften, praktijkkleding, gereedschap etc.  Daarnaast vraagt school om een laptop aan te schaffen. Dit is geen verplichting. Met ouders die geen laptop aan kunnen schaffen of vanuit principiële redenen niet aan willen schaffen, worden afspraken gemaakt. Het is mogelijk een eigen laptop mee te nemen, mits deze voldoet aan de daarvoor opgestelde specificaties

Vrijwillige ouderbijdrage
Onder de algemeen vrijwillige ouderbijdrage vallen de kosten voor alle extra activiteiten of programma’s buiten het verplichte lesprogramma om die door school worden georganiseerd of in opdracht van school worden georganiseerd. Dit is een vrijwillige bijdrage. Leerlingen mogen altijd aan deze extra activiteiten of programma’s meedoen. Als school ontvangen wij echter niet voldoende middelen om het aansprekende onderwijs dat wij onze leerlingen willen bieden ook te kunnen betalen. Wij vragen daarom van de ouder(s)/verzorger(s) een vrijwillige bijdrage. Deze bijdrage bestaat uit een algemeen gedeelte en een school-specifiek gedeelte. 

Algemeen gedeelte
De algemene vrijwillige ouderbijdrage is voor alle scholen van CSG Liudger € 50,00 per leerling. De bijdrage wordt gebruikt voor betaling van bijvoorbeeld identiteit en sport,- en culturele activiteiten.

Schoolspecifiek gedeelte
Deze kosten worden gesplitst in kosten welke horen bij de gekozen opleiding en kosten voor excursies en/of activiteiten. De opleidingskosten zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en keuzevakken. Het betreft hier bijvoorbeeld de kosten voor werkstukken voor technische vakken die door leerlingen mee naar huis genomen kunnen worden en een vrijwillige bijdrage in de kosten van materialen. Om het onderwijsprogramma te verlevendigen, het groepsverband te verstevigen en om leerlingen extra te motiveren organiseren wij regelmatig excursies. Dit aanbod verschilt per opleiding. Leerlingen zullen nooit om financiële redenen worden uitgesloten van het volgen van onderwijs en van het meedoen aan extra activiteiten en excursies.

Overzicht schoolkosten


Toelichting schoolkosten

Kijk voor meer informatie, de tegemoetkomingen en betaling van de schoolkosten op de pagina schoolkosten. Vragen? Neem gerust contact op met de de financiële administratie: schoolkosten@fierderonderwijs.nl.

 

Ongevallenverzekering
Op basis van de ongevallenverzekering is iedereen die betrokken is bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel en vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op (beperkte) uitkering wanneer een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten voor een deel meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering geen dekking biedt. Materiële schade (zoals een kapotte bril of fiets) valt niet onder de
dekking. Deze verzekering is van kracht tijdens de schooluren en tijdens het van huis naar school en omgekeerd gaan, maar maximaal een uur voor en na schooltijd. De verzekering is eveneens van kracht voor alle activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school plaatsvinden buiten de reguliere schooltijden.

Aansprakelijkheid en schade
Soms wordt er schade toegebracht aan eigendommen van de school of van een medeleerling. Als deze schade opzettelijk of door onvoorzichtigheid wordt aangericht, moet deze betaald worden. Jongeren >14 jaar zijn persoonlijk aansprakelijk als zij schade aan derden toebrengen. Jongeren<14 jaar kunnen zelf niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan derden. Ouders zijn dan aansprakelijk. Het is voor ouders van belang dat zij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hebben afgesloten. De meeste verzekeringen dekken ook de aansprakelijkheid van de inwonende kinderen. Het kan ook voorkomen dat “de school” schade veroorzaakt en dus aansprakelijk is. CSG Liudger heeft een verzekering afgesloten. Het gaat daarbij om verwijtbare schade. De school is niet aansprakelijk voor vermissing of vernieling van eigendommen van leerlingen door medeleerlingen of anderen.

Reisverzekering
Als school hebben wij een doorlopende reisverzekering afgesloten voor buitenlandse schoolreizen. Hierbij worden waar nodig vergoedingen verstrekt (tot een bepaald maximum) bij verlies, diefstal van of schade aan eigendommen.

Wij gaan zorgvuldig om met de privacy van leerlingen. Voor het geven van onderwijs, het begeleiden van leerlingen en de vastlegging daarvan in de administratie van school, worden er gegevens over en van leerlingen vastgelegd. Deze gegevens worden persoonsgegevens genoemd.

Privacyverklaring
Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens wordt beperkt tot alleen die informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs en de begeleiding. Deze gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt.

Wij maken ook gebruik van digitaal lesmateriaal. De leveranciers van dit materiaal ontvangen een beperkt aantal leerlinggegevens. Daarnaast zijn duidelijke afspraken met leveranciers gemaakt over het gebruik van persoonsgegevens om misbruik te voorkomen. Leerlinggegevens worden enkel gedeeld met andere organisaties als ouders daar toestemming voor hebben geven, tenzij uitwisseling verplicht is volgens de wet. In de privacyverklaring en het privacyreglement van CSG Liudger staat onder meer hoe CSG Liudger omgaat met persoonsgegevens en de beveiliging ervan.

Daarnaast delen we persoonsgegevens met andere organisaties binnen de EU. In veel gevallen zijn we wettelijk verplicht om persoonsgegevens met deze organisaties te delen of is er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.  Voorbeelden zijn het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, de leerplichtambtenaar, de instellingsaccountant, de Inspectie van het Onderwijs, de gemeente en het ministerie van OCW (DUO) of scholen binnen een samenwerkingsverband. In de samenwerkingsovereenkomst staat beschreven hoe de gegevensbescherming is geregeld m.b.t. de leerlingen, ouders en personeelsleden van de andere school.

Functionaris gegevensbescherming
Elke school moet een Functionaris Gegevensbescherming (FG) hebben. CSG Liudger heeft dit binnen de Fricolore-groep opgepakt, samen met de Lumen Group. De FG begeleidt onze school bij de verdere uitwerking van de wet- en regelgeving met betrekking tot beveiliging persoonsgegevens. De FG heeft een onafhankelijke positie en kan de school aanwijzingen geven als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens. Vragen, tips of klachten? Neem contact op met de Lumen Group www.lumengroup.nl of fg@lumengroup.nl

Toestemmingsverklaring AVG
Om persoonsgegevens van leerlingen te gebruiken, moeten we toestemming vragen van ouders en leerlingen (<16 jaar). Wij registreren deze toestemming via het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Iedere ouder van een leerling tot 16 jaar wordt gevraagd om wel dan niet toestemming te geven op de profielpagina van de leerling. Het betreffen vragen gericht op het gebruik van persoonsgegevens anders dan noodzakelijk voor het onderwijs en de begeleiding, zoals het gebruik van foto’s of publicatie van namen. Zonder deze toestemming mogen persoonsgegevens niet gebruikt worden. Door het gebruik van een online registratie kun je de toestemming altijd eenvoudig inzien en aanpassen.

Privacy Officier
Fierder Onderwijs heeft een Privacy Officier in dienst voor alle scholen die vallen onder Fierder Onderwijs. Vragen? Neem gerust contact op via privacy@fierderonderwijs.nl.

Protocollen en documenten
Hieronder vind je belangrijke documenten en protocollen van CSG Liudger Splitting. Staat het document dat je zoek er niet tussen? Kijk dan op de pagina documenten en downloads. Op deze pagina vind je alle documenten en protocollen van CSG Liudger.  

 
Beleid

Beleid 18+
Volgens de wet is iemand die 18 jaar is meerderjarig en zelf bevoegd tot handelen. Een leerling kan dan allerlei zaken, die voorheen door ouders gedaan werden (zoals rapporten tekenen en vrij vragen), voortaan zelf doen. Naast die rechten zijn er ook de plichten om bijdragen die voorheen door ouders betaald werden, nu zelf te betalen. Wij houden ons aan de wettelijke regel van zelfstandigheid wat betreft rechten en plichten van deze meerderjarige leerlingen. Wil je liever verder gaan op de oude voet (waarbij ouders de schoolzaken voor de leerling regelen), dan kan dat ook. Is dat laatste het geval, dan moet je dat aan school laten weten door middel van een standaardbrief, die zowel door jou als door je ouders moet worden ondertekend. Deze brief wordt een maand voordat je leerling 18 jaar wordt verzonden. De verklaring blijft gedurende de rest van de schoolperiode geldig.

Programma van toetsing 
De schoolresultaten kunnen aanleiding zijn om over te stappen naar een ander onderwijstype. Dat gaat altijd in overleg. Je praat dan samen met je ouders, coach en indien noodzakelijk met de leerlingcoördinator, de teamleider en/of de decaan.

Examenreglement
In leerjaar 3 en 4 is er sprake van een doorlopend programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Dit betekent dat de programma’s van de diverse vakken, beide leerjaren beslaan en onderdeel uitmaken van het examenprogramma. Leerlingen maken een schoolexamen en een centraal examen. De schoolexamens worden in het 3e en 4e leerjaar afgenomen en het centraal examen vindt aan het eind van leerjaar 4 plaats.

Gebruik mobiele apparaten
Op CSG Liudger Splitting hanteren we het beleid ‘thuis of in de kluis’. Zo kunnen leerlingen zich in de lessen goed focussen en hebben ze tijdens pauzes echt contact met andere leerlingen. 

Klachtenregeling   
Voorkomen is beter dan genezen, maar de praktijk leert: waar samengewerkt wordt, gaan dingen soms niet naar wens. CSG Liudger vindt het belangrijk dat klachten vroegtijdig kenbaar worden gemaakt. Klachten kunnen gemeld worden bij de coach. Voor de meeste klachten/bezwaren wordt, na goed overleg, een oplossing gevonden. Wanneer dat niet lukt, wordt de teamleider ingeschakeld en in laatste instantie de schooldirecteur. Komen de betrokken partijen er niet uit, dan kan – via het College van Bestuur – een klacht worden ingediend bij de interne klachtencommissie. Ten slotte staat altijd de mogelijkheid open om een klacht bij de externe landelijke klachtencommissie in te dienen. Kijk voor onze klachtenregeling op de pagina documenten en downloads.

Gezonde school
We besteden veel aandacht aan de gezondheid en het welzijn van leerlingen en medewerkers. Dit door het organiseren van activiteiten rondom gezondheid en het inrichten van een gezonde kantine. Ook in de lessen wordt aandacht besteed aan thema’s rondom bijvoorbeeld bewegen en sport, gezonde voeding, alcohol, roken, drugspreventie, mediawijsheid en hygiëne. Daarnaast besteden we aandacht aan een veilige schoolomgeving en voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. We volgen daarbij de richtlijnen van de Gezonde School. Meer informatie staat op www.gezondeschool.nl

Rookvrij schoolplein en rookvrije zones
Het schoolplein van CSG Liudger Splitting is volledig rookvrij. Daarnaast hebben we met de gemeente Smallingerland de afspraak om gezamenlijk te werken aan een Rookvrije Generatie in de gemeenten.

Verkeersveiligheidslabel Fryslân
CSG Liudger Splitting is een gecertificeerd verkeersveilige school. Met het project VerkeersVeiligheidsLabel Fryslân voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, wil het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland (ROF) verbetering en intensivering van verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving realiseren. De uitvoering is in handen van een projectgroep van het ROF. In deze projectgroep zitten medewerkers van onderwijsbegeleidingsdienst Cedin, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en de Provincie Fryslân.

CSG Liudger Splitting
Leerweg 2
9202 LC Drachten
(0512) 30 57 88
E-mail: splitting@csgliudger.nl
Website: www.csgliudger.nl/splitting
Instagram: www.instagram.com/csg_liudgersplitting

Schoolleiding


Centrale administratie Stichting Fierder Onderwijs

Postbus 715 9200 AS Drachten
Telefoon: 0512 305 700
E-mail: info@fierderonderwijs.nl

Heb je nog vragen over de schoolgids?

Neem dan gerust contact op!