Op vrijdag 11 november vertrokken leerlingen van CSG Liudger Raai per bus naar het provinciehuis van Fryslân voor de finale van scholenchallenge ‘Wij hebben de Toekomst’. Daar vond de zogenaamde Dragons’ Den plaats. Met een pitch van maximaal drie minuten probeerden de leerlingen de jury van hen innovatieve ideeën te overtuigen. Team ‘Micro Champions’ van CSG Liudger Raai uit Drachten wist de jury met hun overtuigende pitch omver te blazen en daarmee wonnen ze de prijs voor beste pitch.
Wij hebben de Toekomst
Wij hebben de Toekomst is een challenge tussen maar liefst 33 teams van havo/vwo-, vmbo-, en mbo-scholen in de drie noordelijke provincies. Het initiatief komt van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium, met als doel om jongeren te betrekken bij oplossingen voor energiekwesties. De start was op 15 september, met een dertig uur durende hackathon op school. Hier zijn verschillende ideeën voor energiekwesties bedacht. In de afgelopen acht weken hebben de leerlingen deze ideeën verder uitgewerkt en in Provinciehuis Fryslân mochten ze hun uiteindelijke ideeën aan een jury pitchen. Tegelijkertijd pitchten teams uit Groningen en Drenthe hun ideeën in het eigen provinciehuis.
Dragons’ Den
Tijdens de finale in Provinciehuis Fryslân te Leeuwarden, pitchten alle leerlingen van de 10 deelnemende teams uit Friesland hun bedachte oplossing(en) in 3 minuten aan de jury. Deze bestond uit medewerkers van Freonen fan Fossielrij Fryslân, Vereniging Circulair Friesland, Biosintrum Oosterwolde en JongRES Fryslân.
Na alle pitches ging de jury in beraad om te bepalen welk team de prijs voor beste pitch, de prijs voor het meest vernieuwende idee of de prijs voor meest kansrijke oplossing in ontvangst mocht nemen. De meest kansrijke oplossing maakte tevens kans op een startbedrag van 10.000 euro voor het (laten) uitvoeren van het idee. Per provincie is zo’n startkapitaal beschikbaar gesteld.
Beste pitch
Tijdens de finale won team Micro Champions, bestaande uit 6 leerlingen uit vwo 4 van CSG Liudger Raai uit Drachten, de prijs voor beste pitch. Met een bedacht design voor een overdekt fietsenhok met zonnepanelen, stoeptegels die door trilling energie kunnen opwekken en energieopwekkende glazen bakstenen, won dit zestal eerder al de prijs voor het beste design. Nu komt daar de prijs voor beste pitch bij.
Ditmaal presenteerde dit team onder andere een verder uitgewerkte versie van de energieopwekkende glazen bakstenen en de energieopwekkende tegels op het plein, aangevuld met een idee voor een dynamo in de regenpijp. Allemaal om hun school energieneutraal te maken én een energiehub voor de wijk. Dit deed het team zo overtuigend dat de jury de prijs voor beste pitch aan hen uitreikte. Alle winnende teams ontvingen ook een VIP-arrangement voor Wildlands Adventure Zoo Emmen, met onder andere een kijkje achter de schermen. Dat uitje volgt nog.
Rodney Hoogterp (docent lichamelijke opvoeding en Onderzoek & Ontwerpen) en Johan Postema (Docent/Technator Onderzoek & Ontwerpen) blikken tevreden terug op deze acht weken durende challenge. “Duurzame oplossingen hoeven niet altijd ingewikkeld te zijn en liggen in bepaalde gevallen zo voor het oprapen. Je moet er alleen wel op kunnen komen.”