Vanaf volgend schooljaar 2024-2025 worden de gemengde en de theoretische leerweg (klas 3 en 4) samengevoegd tot de Nieuwe leerweg. Dit biedt kansen voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.Â
Een tekort aan goed opgeleide vakmensen geeft aanleiding om leerlingen anders op te leiden. Om de kloof tussen vraag en aanbod voor goed bekwaam personeel te dichten, ligt te focus van de Nieuwe leerweg op praktijk georiënteerd werken. Het liefst met echte opdrachten, om zo een win-winsituatie te creëren voor zowel leerlingen als bedrijven, instellingen en overheden uit de regio.
De leerlingen gaan onder begeleiding van docenten werken aan de opdrachten die vanuit de praktijk worden gegeven. Of werken aan bestaande opdrachten. Voor bedrijven en instellingen is dit een unieke kans om te laten zien wat de eigen regio aan activiteiten en bedrijvigheid te bieden heeft. En voor leerlingen ideaal om zich goed te oriënteren op het maken van juiste keuzes met betrekking tot hun vervolgopleiding en beroep.
CSG Liudger werkt samen met het bedrijfsleven en mbo aan de Nieuwe leerweg. Onze locaties Burgum, Waskemeer en de Splitting zijn onlangs gestart met een pilot en voor de vakken groen en informatietechnologie wordt al een lesprogramma samengesteld.
Informatietechnologie
Bij het vak informatietechnologie werken de leerlingen in groepjes aan uitdagende en innovatieve projecten uit de praktijk. De lessen worden gegeven door docenten van CSG Liudger en ROC Friese Poort. Bij één van beide scholen en/of bij een bedrijf of instelling. Leerlingen van de Splitting met informatietechnologie (mavo 4), zijn al gestart met lessen op de Friese Poort.
Groen
De wereld verandert in een razendsnel tempo. De rol van groen, technologie en duurzaamheid wordt daarom steeds belangrijker. Tijdens de lessen van het praktijkgerichte programma Groen, werken de leerlingen in groepen aan realistische opdrachten voor zowel interne als externe opdrachtgevers. Hierin staan groen, technologie en duurzaamheid centraal.