Begeleiding

Bij ons op school sta je er niet alleen voor, we doen het samen! We vinden het belangrijk dat jij je weg vindt en voldoende aandacht krijgt.       

De schakels in de begeleiding

Hieronder vind je een overzicht van de afdelingen en mensen die naast je docenten betrokken zijn bij de begeleiding.  

De coach is voor jou en je ouder(s)/verzorger(s) het eerste aanspreekpunt. De coach geeft je niet alleen les, maar begeleidt je ook tijdens je hele schoolcarrière. Je voert regelmatig gesprekken met je coach over hoe het met je gaat. Als het nodig is wordt er contact opgenomen met je ouder(s)/verzorger(s). Er zijn meerdere contactmomenten per jaar, waarop jij samen met je ouder(s)/verzorger(s) en coach je wensen, resultaten en verwachtingen bespreekt. 

Een decaan verzorgt de loopbaanoriëntatie en –begeleiding op school; hij coacht en adviseert je bij het kiezen van een onderwijssoort, profielkeuze, vervolgopleiding en/of beroepskeuze. Tevens verzorgt de decaan studiekeuzelessen, thema-avonden en heeft alle actuele informatie over opleidingen en beroepen. De decaan spreekt met je over je wensen, ambities en mogelijkheden op belangrijke keuzemomenten. Op die manier ontwikkel je een beeld van jezelf, wat je kunt en wilt en krijg je een duidelijk beeld van je studie- en beroepsmogelijkheden.

Ben je benieuwd wie decaan op jouw school is? Je vindt de naam terug in de digitale schoolgids

Soms heb je meer zorg nodig dan de mentor, coach of teamleider je kan bieden. Op dat moment komt de ondersteuningscoördinator in beeld. De ondersteuningscoördinator kijkt verder en probeert te achterhalen welke ondersteuning je nodig hebt. Dit kan interne ondersteuning (ondersteuning vanuit de school) zijn, maar in bepaalde situaties is het ook van belang dat een vertegenwoordiger van een externe instantie ondersteuning betrokken wordt. Te denken valt aan: een schoolverpleegkundige of schoolmaatschappelijk werk.

Ben je benieuwd wie de ondersteuningcoördinator op jouw school is? Je vindt de naam terug in de digitale schoolgids

In het kader van passend onderwijs ondersteunt het expertisecentrum van CSG Liudger de scholen bij het succesvol doorlopen van de schoolloopbaan van onze leerlingen. Het expertiseteam bestaat uit orthopedagogen, onderwijswijskundige, ambulant begeleider en psychodiagnostisch medewerker. De ondersteuning kan gericht zijn op de leerling, de klas, de docent, de begeleiders, het team en op de ondersteuningsstructuur van de locaties.

Het expertisecentrum onderzoekt de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen door middel van observaties, gesprekken met betrokkenen en doet eventueel aanvullende testen gericht op de cognitieve en/of sociaal emotionele ontwikkeling. Het expertisecentrum begeleidt de professionals op de scholen. Dit om de kennis en handelingsbekwaamheid in de klas en in de school te vergroten en een passend onderwijsaanbod voor onze leerlingen te creëren. Het contact met de medewerkers van het expertisecentrum verloopt via de ondersteuningscoördinatoren van de locaties.

Bij ons bestaat de mogelijkheid om de hulp in te roepen van een schoolmaatschappelijk werker. De schoolmaatschappelijk werker helpt ouder(s)/verzorger(s) bij moeilijkheden in de opvoeding. Verder helpt de schoolmaatschappelijk werker bij andere problemen die de leerling in zijn/haar functioneren op school belemmeren. Soms is hulp van andere (jeugd)zorginstellingen nodig. De schoolmaatschappelijk werker beschikt over kennis van de sociale kaart, hulpverlenings(on)mogelijkheden en aanmeldingsprocedures.

Als je behoefte hebt aan een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is ook het aanspreekpunt als er sprake is van een bedreigende of onveilige situatie, bijvoorbeeld bij pesten, discriminatie of seksuele intimidatie.

Interne vertrouwenspersoon
Wil je een gesprek aanvragen met de vertrouwenspersoon van jullie school? Je vindt de naam en contactgegevens van de vertrouwenspersoon in de digitale schoolgids

Externe vertrouwenspersoon 
Buro Vertrouwenspersonen  treedt op als externe vertrouwenspersoon en ondersteunt onze interne vertrouwenspersonen.    

Al onze scholen hebben een coördinator anti-pestbeleid. Die verantwoordelijk is voor beleid in het kader van het tegengaan van pesten. Wil je een gesprek aanvragen met de anti-pestcoördinator van jouw school? Je vindt de naam en contactgegevens in de digitale schoolgids

Hulpverleners en scholen werken samen aan de ondersteuning van leerlingen in de ‘één kind, één plan aanpak’. Om dit mogelijk te maken, koppelen ondersteuningscoördinatoren in de verwijsindex hun naam aan leerlingen die ondersteuning krijgen op school. Op die manier kunnen betrokken instanties contact met elkaar opnemen en samen een plan opstellen. Ouders en leerlingen worden altijd op de hoogte gebracht als dit gebeurt. CSG Liudger heeft duidelijke richtlijnen opgesteld wanneer een leerling gekoppeld wordt. 

Kijk voor meer informatie op: www.verwijsindexfryslan.nl

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact op via ons algemene e-mailadres.Â