Schoolgids CSG Liudger Raai

CSG Liudger Raai is een open christelijke school voor havo, atheneum en gymnasium. Op deze pagina vindt u de digitale schoolgids van CSG Liudger Raai. Overal waar ouders staat kunt u ook ouder(s)/verzorger(s) lezen. Neem voor vragen gerust contact met ons op via raai@csgliudger.nl   

Welkom!

Welkom op onze school! Graag informeren we u over ons vernieuwde onderwijsaanbod. Want in een veranderende maatschappij is het belangrijk dat onderwijs meebeweegt en voorbereidt op een succesvolle toekomst. Daarom staan we op Raai regelmatig stil bij de bedoeling van ons onderwijs: wat willen we onze leerlingen leren, hoe en waarom? Op Raai staat de brede ontwikkeling van elk kind centraal, waarbij we aansluiten bij de behoeften en interesses van de leerlingen.

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen de tijd krijgen om hun talenten te ontwikkelen en om te onderzoeken wat bij hun past. Of een leerling nu bij ons havo, atheneum of gymnasium doet, technasium of tweetalig onderwijs volgt: wij bieden gedurende het schooljaar activiteiten aan waarbij de persoonlijke keuze van onze leerlingen voorop staat. 

Wilt u kennismaken met de Raai? Bekijk dan onderstaand filmpje. 

Binnen ons onderwijsaanbod staan coaching, leerdoelgericht werken, keuzevrijheid en vakoverstijgend werken centraal. Elke schooldag begint met een coachmoment. Deze momenten bieden ruimte voor persoonlijke begeleiding, zowel individueel als in groepen of met de gehele klas, afhankelijk van de behoeften van de leerlingen. Ons flexibele rooster biedt ruimte voor keuzevrijheid binnen diverse lessen, inclusief vakondersteuning en sociale vaardigheidstrainingen.

Leerlingen werken met duidelijke leerdoelen die hun eigen ontwikkeling stimuleren. We integreren ook het thema wereldburgerschap, waarbij leerlingen maatschappelijke vraagstukken verkennen. We moedigen betrokkenheid van ouders aan via coachgesprekken over de voortgang en doelen van de leerling.

Onderwijsvisie
Speerpunten binnen onze onderwijsvisie zijn: 

  • Brede ontwikkeling
  • Wereldburgerschap
  • Coaching
  • Leerdoelgericht werken
  • Keuzevrijheid
  • Vak- en flexlessen
  • Burgerschapsvorming
  • Etc.


Onderwijsaanbod

In klas 1 kunnen leerlingen bij ons terecht voor: 

  • havo
  • havo/vwo
  • vwo
  • havo-tweetalig onderwijs (TTO)
  • vwo-tweetalig onderwijs (TTO)


Vanaf klas 2 bieden we de volgende richtingen aan:

  • havo
  • havo-technasium
  • havo-TTO-technasium
  • atheneum
  • atheneum-technasium
  • gymnasium
  • gymnasium-TTO

Kijk voor een toelichting op de verschillende leerwegen op www.csgliudger.nl/raai

Tweetalig Onderwijs
Vanaf het eerste leerjaar kunnen havo- en vwo-leerlingen tweetalig onderwijs (TTO) volgen. Bij TTO wordt de eerste drie jaar minimaal de helft van de lessen in het Engels gegeven en wordt er in die lessen gewerkt met Engelse lesmethodes. Leerlingen leren de taal terwijl ze bezig zijn met bijvoorbeeld wiskunde, geschiedenis of aardrijkskunde. Na leerjaar 1 kunnen de leerlingen kiezen uit: de reguliere havo- of vwo-opleiding, TTO-technasium of TTO-gymnasium. Leerlingen die in de onderbouw TTO hebben gevolgd, mogen in de bovenbouw van het vwo het vak Engels+ volgen. Het programma bij Engels+ wordt afgesloten met een internationaal Cambridge examen (CAE/CPE) dat laat zien dat de leerling de Engelse taal op hoog niveau beheerst. Kijk voor meer informatie over TTO op www.csgliudger.nl/tto

Onderzoeken & Ontwerpen / Technasium
Technasium is een uitdagende en ondernemende vorm van onderwijs op havo/vwo-niveau. In de eerste klas krijgen alle leerlingen ter kennismaking het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). In leerjaar 2 kunnen de leerlingen kiezen voor het technasium. Het vak bestaat voor een belangrijk deel uit realistische projectopdrachten van echte opdrachtgevers van bèta en technische beroepen op hbo- of wo-niveau. Ook is er ruimte voor individuele verdieping en specialisatie. Binnen het technasium ontwikkelen de leerlingen competenties en vaardigheden, zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, plannen, projectmatig werken en proces- en kennisgericht werken. Leerlingen die examen willen doen in O&O moeten in de bovenbouw kiezen voor het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Kijk voor meer informatie over het technasium op www.csgliudger.nl/technasium

Gymnasium
In leerjaar 1 krijgen alle vwo-leerlingen een oriëntatieprogramma op de klassieke talen en culturen. Zo kunnen ze een goede keuze maken tussen atheneum of gymnasium. Ook leerlingen in de havo/vwo klas kunnen dit oriëntatieprogramma volgen vanwege de mogelijke ambitie om door te stromen naar het vwo. Leerlingen die vanaf klas 2 kiezen voor het gymnasium, krijgen les in Grieks en Latijn. Ook gaan ze zich verdiepen in de Griekse en Romeinse cultuur met het vak Klassieke Culturele Vorming. In het kader van wereldburgerschap gaan de leerlingen op excursie naar Xanten (Duitsland) en Rome (Italië).

Vanuit de profilering wereldburgerschap willen wij leerlingen en medewerkers stimuleren tot kritische en open houdingen, internationale samenwerking, en begrip voor verschillende culturen. De extra onderwijsactiviteiten die we hierop laten aansluiten maken ons onderwijs levendig, toekomstgericht en aansprekend. De activiteiten zijn tevens gericht op de basiswaarden van de moderne samenleving.  

Burgerschapsvorming
Bij schoolbrede of vakoverstijgende projecten en buitenschoolse activiteiten (uitwisselingen, projecten en excursies) is er veel aandacht voor burgerschapsvorming. Leerlingen maken kennis en worden uitgedaagd om na te denken over begrippen als geloof en levensbeschouwing, democratie, grond- en mensenrechten, duurzame ontwikkeling, conflicthantering, sociale verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en het omgaan met verschillen in de maatschappij.

Internationale activiteiten
CSG Liudger Raai biedt naast de tweetalige opleiding, diverse internationale activiteiten aan. Tijdens deze activiteiten leren de leerlingen andere talen spreken en schrijven. Ook maken ze kennis met andere leefgewoontes aan de hand van uitwisselingen en excursies. Er zijn excursies, uitwisselingen of projectweken naar o.a. Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Italië, Tsjechië en Spanje.

Schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten
We organiseren regelmatig schoolbrede en vakoverstijgende activiteiten. Denk aan:
• vieringen (Kerst en Pasen)
• schoolfeesten
• sport- en speldagen
• vrijwilligerswerk of maatschappelijke stages
• beroepenstages
• excursies in het binnen- en buitenland
• projecten binnen en buiten de school
• culturele activiteiten

Loopbaanontwikkeling
Om leerlingen kennis te laten maken met vervolgopleidingen en beroepen organiseren onze decanen oriëntatieprogramma’s en -dagen. Leerlingen bezoeken bijvoorbeeld voorlichtingen op het hbo of de universiteit. 

Examens
Bij CSG Liudger Raai worden de leerjaren 4, 5 en 6 als doorlopende leerlijnen gezien. Dit betekent dat de programma’s van de diverse vakken meerdere leerjaren beslaan en onderdeel uitmaken van het examenprogramma. Leerlingen maken een school- en centraal examen. De schoolexamens worden bij de havo in leerjaar 4 en 5 afgenomen, bij atheneum en gymnasium in leerjaar 4, 5 en 6. Informatie over de (school-)examens ontvangt u aan de start van elk van deze leerjaren. Neem voor meer informatie over de examens contact op via raai@csgliudger.nl

De kwaliteit van het onderwijs wordt door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek gemeten. Naast gebruik te maken van externe onderzoeken, toetsen wij ook zelf de kwaliteit van het onderwijs. Raai heeft drie kwaliteitszorgmedewerkers die zicht houden op de onderwijskwaliteit. Op www.scholenopdekaart.nl staat meer informatie over de onderwijskwaliteit, zoals de onderwijsresultaten, de tevredenheid van leerlingen en ouders en het onderwijsbeleid. 

Onderwijsinspectie
Jaarlijks voert de onderwijsinspectie een risicoanalyse uit en indien nodig nader onderzoek, om vast te stellen of scholen voldoen aan de kwaliteitseisen. Raai is onder basistoezicht geplaatst, wat betekent dat de inspectie het vertrouwen heeft gegeven dat het onderwijs op Raai het gewenste niveau heeft.

Onderwijstijd
CSG Liudger Raai biedt een onderwijsprogramma dat voldoet aan de wettelijke verplichte onderwijstijd. Hierdoor krijgen onze leerlingen voldoende tijd om zich de vereiste kennis, vaardigheden en houding eigen te maken en zich goed voor te bereiden op het examen.

Bij ons op school staan de leerlingen er niet alleen voor, we doen het samen. We vinden het belangrijk iedereen voldoende aandacht krijg. Heeft een leerling ondersteuning nodig? Dan kijken we samen met de leerling en ouders wat nodig is. 

Begeleiding in de school

Coachuur
Elke leerling heeft een coach. Samen werken we aan de leerdoelen en toekomstplannen, zowel individueel als in groepsverband. Door deze manier van coaching leren onze leerlingen oplossingsgericht te denken en keuzes te maken die passen bij hun manier van leren en leven. In het rooster zijn momenten vrijgemaakt voor coaching. Dit kan individueel maar ook klassikaal zijn. Daarnaast is er wekelijks tijd beschikbaar voor extra begeleiding. 

Decanen
Voor vragen over de profielkeuze of (vervolg)opleiding kunnen leerlingen terecht bij de decaan. 


Ondersteuningscoördinator
Soms heeft een leerling meer ondersteuning nodig dan de coach of leerlingcoördinator kan bieden. Op dat moment komt de ondersteuningscoördinator in beeld om passende ondersteuning vorm te geven, bijvoorbeeld met een persoonlijk begeleider.  


Ondersteuningslokaal

Voor leerlingen die het af en toe nodig hebben om buiten de groep te werken biedt het ondersteuningslokaal uitkomst. Via de coach kan toegang aangevraagd worden tot ons ondersteuningslokaal. In het lokaal kunnen leerlingen ongestoord aan hun schooltaken werken. Ook bestaat de mogelijkheid om voortgangs- en begeleidingsgesprekken te voeren. 

Schoolondersteuningsprofiel
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van onze school staat welke ondersteuning we als school bieden. 


Expertisecentrum Fierder Onderwijs
Fierder Onderwijs heeft een eigen expertisecentrum, waarin het hoofd-expertisecentrum, de orthopedagogen, de ambulant begeleider en de psychodiagnostisch medewerker werkzaam zijn. Zij ondersteunen onze school bij ondersteuningsvragen.

Vertrouwenspersoon
Leerlingen die behoefte hebben aan een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, kunnen terecht bij onze vertrouwenspersoon*.   

* Mocht er zich een situatie voordoen waarmee jullie niet bij de interne vertrouwenspersonen terecht kunnen, dan kunt u contact opnemen met een extern vertrouwenspersoon van de GGD Fryslân. Kijk voor meer informatie op de website van de GGD Fryslân


Begeleiding buiten de school

Passend Onderwijs
Passend Onderwijs richt zich voornamelijk op leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte op het gebied van leren, gedrag en fysieke problemen. Het is geen aparte schoolsoort. Als het kan op een ‘gewone’ school voor voortgezet onderwijs dan proberen wij binnen onze mogelijkheden tegemoet te komen aan de extra ondersteuningsbehoefte zodat de leerling gebruik kan maken van het reguliere onderwijs.

Scholen binnen een regio werken samen in een samenwerkingsverband. CSG Liudger Raai is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost–Friesland, ook wel SWV genoemd. Kijk voor meer informatie op de pagina passend onderwijs 

Jeugdgezondheidszorg
Het team Jeugdgezondheidszorg (JGZ), bestaande uit een schoolarts en een schoolverpleegkundige van GGD Fryslân, voert het preventief gezondheidsonderzoek uit. Dit om de groei, ontwikkeling en leefstijl van jongeren te bewaken en bevorderen. Kijk voor de contactgegevens van de GGD Fryslân op www.ggdfryslan.nl

Schoolconsulent
Bij ons op school bestaat de mogelijkheid om de hulp in te schakelen van een schoolconsulent. De schoolconsulent helpt leerlingen en ouders bij problemen die een leerling in het functioneren op school belemmeren. Soms is hulp van andere (jeugd)zorginstellingen nodig. De schoolconsulent beschikt over kennis en connecties met betrekking tot de sociale kaart, hulpverlenings(on)mogelijkheden en aanmeldingsprocedures.

Verwijsindex
Hulpverleners en scholen werken samen aan de ondersteuning van leerlingen in de ‘één kind, één plan aanpak’. Om dit mogelijk te maken, koppelen ondersteuningscoördinatoren in de verwijsindex hun naam aan leerlingen die ondersteuning krijgen op school. Op die manier kunnen betrokken instanties contact met elkaar opnemen en samen een plan opstellen. Ouders en leerlingen worden altijd op de hoogte gebracht als dit gebeurt. CSG Liudger heeft duidelijke richtlijnen opgesteld wanneer een leerling gekoppeld wordt. Meer informatie staat op www.verwijsindexfryslan.nl

CSG Liudger wil een scholengemeenschap zijn waar mensen tot hun recht komen en zich tegelijkertijd geborgen voelen. We zetten ons in om pesten, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

Schoolveiligheidsbeleid
Onze scholengemeenschap beschikt over een  schoolveiligheidsbeleid. Hierin staat de visie van de school op sociale en fysieke veiligheid. Onderdeel van het plan zijn een pestprotocol per school, een protocol schorsing en verwijdering en een protocol ongewenst gedrag. 

Leerlingenstatuut
In het leerlingenstatuut van CSG Liudger Raai staan de rechten en plichten van leerlingen. 

Afspraken binnen de school
In een schoolgebouw gaan dagelijks vele mensen met elkaar om. Het spreekt vanzelf dat er bepaalde regels zijn waar eenieder zich aan moet houden. Dat zijn om te beginnen gewone regels van fatsoen, waaronder: taalgebruik, netheid in lokalen, gangen, de kantine en andere ruimten en het respectvol omgaan met elkaar. De schoolregels van CSG Liudger Raai zijn gericht op vijf speerpunten: respect, rust, vertrouwen, veiligheid en zorgzaamheid. Een uitgebreide toelichting op de schoolregels vindt u in dit document.

Ongewenste omgangsvormen
In het protocol ongewenste omgangsvormen lees je hoe we omgaan met ongewenste omgangsvormen. 

Anti-pestcoördinator
Elke vorm van pesten, geweld, discriminatie en intimidatie wordt door ons niet geaccepteerd. We werken daarom actief met de GRIPP-methode. Hierin wordt gewerkt aan positieve groepsvorming en pestpreventie. Mocht er toch gepest worden dan wordt door middel van een no blame methode een interventie gepleegd.

We streven naar een -in alle opzichten- veilige school.  Word jij of iemand in jouw omgeving gepest? Dan kun je altijd terecht bij jouw coach of onze anti-pestcoördinator.

  • T. van der Veen: 0512-305700

De anti-pestcoördinator coördineert het beleid in het kader van het tegengaan van pesten en vormt het aanspreekpunt voor leerlingen en ouders wanneer ze te maken krijgen met pesten. Meer informatie over ons beleid tegen pesten staat in ons pestprotocol. 

Kijk voor een overzicht van alle protocollen op de pagina documenten en downloads.

Organisatie
CSG Liudger Raai is één van de 12 scholen van Stichting Fierder Onderwijs. Deze stichting is voortgekomen uit de bestuurlijke fusie van drie christelijke scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs: CSG Liudger, Dockinga College en Lauwers College. Meer informatie over Fierder Onderwijs staat op www.fierderonderwijs.nl

Fierder Onderwijs Centraal
De scholen worden ondersteund door de afdeling Fierder Onderwijs Centraal. Fierder Onderwijs Centraal bestaat uit de afdelingen: Bestuurs- en managementondersteuning, Personeels- en financiële administratie, HRM, Onderwijs en kwaliteitszorg, ICT, Communicatie, Facilitair en boekenfonds en het Expertisecentrum.

Bestuur
Fierder Onderwijs heeft een tweehoofdig College van Bestuur, een gemeenschappelijke Raad van Toezicht en een gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. 

Contactgegevens
College van Bestuur: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl 
Raad van Toezicht: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad: bestuurssecretariaat@fierderonderwijs.nl
Fierder Onderwijs Centraal: secretariaat@fierderonderwijs.nl

School en medezeggenschap
De schoolleiding van CSG Liudger Raai bestaat uit een directeur en drie teamleiders. De directeur organiseert tegenspraak en medezeggenschap door afstemming met de schoolmedezeggenschapsraad, de ouderraad en de leerlingenraad.

Schoolmedezeggenschapsraad
In de schoolmedezeggenschapsraad (SMR) zitten medewerkers, ouders (en leerlingen) van de school. De SMR is bevoegd te spreken over alle aangelegenheden op school. In sommige zaken heeft de SMR recht van advies, in andere zaken instemmingsrecht. Dit is bij wet geregeld. Het regelement van de SMR is beschikbaar op verzoek bij de administratie. Voorwaarde voor lidmaatschap van de SMR is het respecteren van de grondslag en doelstelling van de school.  De SMR is bereikbaar via: raai@csgliudger.nl

De SMR van CSG Liudger Raai bestaat uit onderstaande medewerkers, leerlingen en ouder(s)/verzorger(s). 

Naam

Functie

A. Rozema     (voorzitter)     

docent Duits

R. Sadeghpoor (secretaris)

docent Nederlands

J. Aukema     

docent biologie

H. Kramer      

technisch onderwijsassistent

Daniël Nab

leerling vwo 6

mevr. C. Affourtit

ouder

mevr. B. Terpstra

ouder

Klankbordgroep ouders*
De Klankbordgroep ouders is het aanspreekpunt voor alle ouders. Ook vervult de klankbordgroep de rol van klankbord voor de directeur. Onder andere via de klankbordgroep worden de ouders nauwer betrokken bij wat er gebeurt op school. De klankborgroep ouders is bereikbaar via: klankbord.raai@csgliudger.nl

Leerlingenraad
De leerlingenraad kan gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de schoolleiding, vragen stellen en komen met voorstellen tot verbetering. De leerlingenraad is bereikbaar via leerlingenraad.raai@csgliudger.nl 

* Heeft u een vraag die de klankbordgroep ouders of de school niet kan beantwoorden? Neem dan contact op met de Landelijke Ouderraad 0800-5010.  

CSG Liudger heeft vijf scholen. Drie in Drachten (PRO Drachten, Splitting en Raai), één in Burgum en één in Waskemeer. Wilt u meer weten over onze scholen? Bezoek dan de webpagina ontdek onze school.

Identiteit
CSG Liudger is een open christelijke scholengemeenschap. De christelijke identiteit komt tot uiting in dagopeningen, vieringen, maar ook in manier waarop bij ons wordt les gegeven. Kijk op de pagina identiteit voor meer informatie. 

Organisatiebeleid

Koersplan
Als CSG Liudger Raai vallen we onder Stichting Fierder Onderwijs. In het Koersplan 2024-2028 staat de koers van Fierder Onderwijs beschreven. Het is een overkoepelend document dat richting geeft aan de scholen. Het Koersplan wordt binnenkort op deze pagina gepubliceerd. 

Schoolplan
Iedere school maakt daarnaast een schoolplan. In het schoolplan staat de koers van de school voor vier jaar. Het schoolplan van CSG Liudger Raai wordt herschreven en zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Goed onderwijs maken we samen! Hieronder vindt u een overzicht van organisaties waarmee we nauw samenwerken om dit te realiseren.  

Fricolore
CSG Liudger is aangesloten bij de onderwijscoöperatie Fricolore. Fricolore is een samenwerkingsverband van scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in Friesland en de Noordoostpolder. De samenwerking richt zich met name op het personeelsbeleid en organisatie van de scholen. Meer informatie hierover staat op www.fricolore.nl

FROSK
We vinden het belangrijk om te investeren in de leraren van de toekomst en zijn daarom aangesloten bij FROSK. FROSK is een samenwerkingsverband van lerarenopleidingen en vo-scholen in Friesland, Noordoostpolder en Urk voor het gezamenlijk opleiden van nieuwe leraren en begeleiden van startende leraren in de praktijk. Kijk voor meer informatie op www.frosk.frl

Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland
Om alle leerlingen een passende onderwijsplek te geven, bestaan er regionale samenwerkingsverbanden. CSG Liudger Raai is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland. Meer informatie hierover staat op www.swvzofriesland.nl

PRO Drachten
Leerlingen die in aanmerking komen voor het Praktijkonderwijs, zijn welkom bij PRO Drachten. PRO Drachten is een samenwerkingsschool van OSG Singelland en CSG Liudger. Kijk voor meer informatie op www.prodrachten.nl

Stichting Technasium
CSG Liudger Raai heeft het predicaat Technasium, gekregen van de landelijke Stichting Technasium. Stichting Technasium bevordert en ontwikkelt onderwijs in de (technische) bètawetenschappen op het vwo en de havo. Om het predicaat te ontvangen moet je als school aan verschillende richtlijnen voldoen. Kijk voor meer informatie op www.technasium.nl

Nuffic
CSG Liudger Raai is een gecertificeerd juniorcollege. Dit betekent dat de opleiding voldoet aan Europese maatstaven voor het aanbieden van Tweetalig Onderwijs. De certificering wordt gegeven door het Nuffic. Dit is een landelijk coördinatiepunt voor tweetalig onderwijs (TTO). Het Nuffic ondersteunt scholen bij de ontwikkeling van tweetalig onderwijs en formuleert, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met het netwerk TTO kwaliteitseisen. Kijk voor meer informatie op www.nuffic.nl

Techniek Expertise Centrum
Het Techniek Expertise Centrum (TEC) is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden in de regio Zuidoost-Friesland. Het TEC organiseert activiteiten gericht op het bevorderen van de beeldvorming van de technieksector, het interesseren en werven van jongeren voor techniek, het ontwikkelen van innovatief en kwalitatief techniekonderwijs en het (door)ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en keuzevakken. Meer informatie staat op www.sterktechniekonderwijs.nl

Vakanties en vrije dagen

Herfstvakantieza 26 oktober t/m zo 3 november 2024
Kerstvakantieza 21 december 2024 t/m zo 5 januari 2025
Voorjaarsvakantieza 15 februari t/m zo 23 februari 2025
Goede vrijdagvr 18 april 2025
Meivakantieza 19 april t/m zo 4 mei 2025
Tweede Paasdagma 21 april 2025 (in meivakantie)
Koningsdagzo 27 april 2025 (in de meivakantie)
Bevrijdingsdagma 5 mei 2025
Hemelvaartdo 29 mei 2025
Dag na Hemelvaartvr 30 mei 2025
Tweede Pinksterdagma 9 juni 2025
Zomervakantieza 12 juli t/m zo 24 augustus 2025

Extra vrije dagen

1e maandag na de zomervakantie*ma 2 september 2024
Dag van de medewerker*vr 4 oktober 2024
Laatste dag voor de zomervakantie*vr 11 juli 2025

* Deze dagen zijn voor het personeel werkdagen en voor leerlingen vrije dagen

 Organisatiedagen CSG Liudger Raai

Organisatiedag*

maandag 7 oktober 2024

Organisatiedag*

maandag 6 januari 2025

Organisatiedag*

dinsdag 11 maart 2025

Organisatiedag*

donderdag 10 juli 2025

* Deze dagen zijn voor het personeel werkdagen en voor leerlingen vrije dagen

Roosters
De roosters worden gemaakt op basis van de geldende lessentabellen. Gedurende het schooljaar kunnen roosterwijzigingen optreden. Roosterwijzigingen worden gecommuniceerd via Somtoday.

Lessen

Lestijden 

Onderbouw

Bovenbouw

1

8.10-8.55

1

8.10-8.55

2

8.55-9.40

2

8.55-9.40

PAUZE

 

3

9.40-10.25

3

10.00-10.45

PAUZE

 

4

10.45-11.30

4

10.45-11.30

PAUZE

 

5

11.30-12.15

5

12.00-12.45

PAUZE

 

6

12.45-13.30

6

12.45-13.30

PAUZE

 

7

13.30-14.15

7

13.45-14.30

PAUZE

 

8

14.30-15.15

8

14.30-15.15

9

15.15-16.00

9

15.15-16.00

Lessentabel
Ben je benieuwd naar onze lessentabel? Download hem dan hier. 

Om de begeleiding te bieden die leerlingen nodig hebben, vinden we een goed contact en duidelijke communicatie met de leerling en ouders erg belangrijk.

Voortgang

Voortgangsgesprekken
De coach plant drie keer per jaar een voortgangsgesprek in met de leerling en ouder(s)/verzorger(s). Tijdens dit gesprek bespreken jullie hoe het gaat en wat uw kind nodig heeft om de doelen te behalen.   

Somtoday
Wij maken gebruik van Somtoday. Somtoday is het portaal voor leerlingen en ouders om het rooster, cijfers, huiswerk, berichten en studieplanning in te zien. We bewaren gegevens van iedere leerling, waaronder informatie van de basisschool, testresultaten, verslagen, oudergesprekken en rapportvergaderingen.

Somtoday is toegankelijk voor docenten, de decaan en de schoolleiding. Ook maken we gebruik van de digitale cijferverwerking in Somtoday, zodat jij en je ouders altijd inzicht hebben in de behaalde cijfers.

Communicatie

Docentenspreekuur
Twee keer per jaar organiseren wij een docentenspreekuur. Tijdens deze spreekuren kunt u spreken met de vakdocenten over de voortgang bij de vakken.

Oudermiddag of -avond
Gedurende het schooljaar worden ook verschillende ouderinformatiemiddagen of -avonden georganiseerd met een specifiek thema. Bijvoorbeeld de stedenreizen, keuzes voor leerroutes (technasium, gymnasium), profielkeuzes, social mediagebruik, etc.

Nieuwsbrief
Ouders ontvangen een aantal keer per jaar een digitale nieuwsbrief. Hierin staat belangrijke informatie over de school. 

Plaatsing
Als school hebben we regelmatig contact met de basisscholen uit onze regio. Samen zorgen we voor een goede overdracht van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Plaatsing vindt altijd in overleg met de basisschool plaats. 

Klassen

Leerjaar 1
We hebben in klas 1 drie type klassen. Samen met de groepsleerkracht, leerling en ouders wordt gekeken welke klas passend is. De klassen zijn:

  • havo
  • havo/vwo
  • vwo


Tweede Fase
De leerjaren 4 t/m 6 worden ook wel Tweede Fase genoemd. Leerlingen wordt geleerd om steeds zelfstandiger te studeren en verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leren. Door dit te doen, zijn ze goed voorbereid op een vervolgopleiding aan het hbo of de universiteit.

Instroom havo-4
Leerlingen met een vmbo-tl diploma kunnen vrij doorstromen naar havo-4, binnen een overeenkomstig(e) sector/profiel. Voor een goede doorstroom is het belangrijk om voor 1 april contact op te nemen met de decaan.

Instroom vwo-5
Leerlingen met een havodiploma kunnen vrij doorstromen naar vwo-5, binnen een overeenkomstig profiel. Voor een goede doorstroom is het belangrijk om voor 1 april contact op te nemen met de decaan.

Kennismaken
Voor de zomervakantie organiseren wij een kennismakingsdag voor alle eerstejaars leerlingen. Tijdens deze dag maken de leerlingen alvast kennis met hun klasgenoten en de coach en ontvangen ze een welkomstpakket. Ook in de eerste lesweken is er veel aandacht voor het kennismaken. Daar hoort natuurlijk ook een gesprek met de ouder(s) bij. De coach plant dit gesprek in de eerste lesweken in.


Beleid ten aanzien van lesuitval

Wij streven naar zo weinig mogelijk lesuitval. Wanneer een docent niet aanwezig kan zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een cursus, proberen we de lessen door andere collega’s te laten geven. Als dit niet mogelijk is en een les toch moet vervallen dan kijken we naar alternatieven. Denk hierbij aan het verplaatsen van andere lessen, op school werken aan het schoolwerk in de studieruimten of werken aan projecten. 

Ziek of afwezig

Schoolverzuim
Elke dag houden wij de aanwezigheid van onze leerlingen bij. Als het niet duidelijk is waarom een leerling afwezig is, nemen we contact op met de ouders. Als een leerling zonder geldige reden afwezig is, moeten we maatregelen nemen. Samen met de ouders doen we er alles aan om dit te voorkomen. Als de genomen maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren, informeren we de leerplichtambtenaar.

Ziek melden of afwezig
Is uw kind ziek of afwezig? Neem dan contact op door te bellen naar (0512) 305799 of door te mailen naar meldkamer.raai@csgliudger.nl. Beter melden kan bij de meldkamer of receptie. 

Verlof

Bijzonder verlof
In de Leerplichtwet staat dat jongeren tot 18 jaar de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is een uitzondering op deze regel mogelijk. Voor de eerste veertien dagen van het schooljaar geldt de wettelijke bepaling dat er geen vrij gegeven mag worden. In het protocol Afspraken aanvragen verlof staan de uitzonderingen en bijbehorende regels. Wilt u verlof aanvragen? Download dan het aanvraagformulier. Kijk voor meer informatie over de leerplicht op de site van de Rijksoverheid.

Sportstatus 
Heeft uw kind een sportstatus? Dan zorgen wij er samen met u en uw kind voor dat uw kind school en sport goed kan combineren. In overleg met de coach en ouders bieden we extra faciliteiten aan, zoals:

  • incidenteel vrijgeven bij (internationale) nationale wedstrijden;
  • verplaatsen van proefwerken;
  • verplaatsen van opdrachten.


Om in aanmerking te komen voor een sportstatus moet een registratieformulier worden ingevuld. Vervolgens wordt er een afspraak met de leerling,  ouders en coach ingepland om de mogelijkheden te bespreken. 

Studiemateriaal

Studieboeken
De studieboeken worden gratis verstrekt. CSG Liudger heeft een eigen boekenfonds die de uitgifte van de studieboeken regelt. 

Laptop
Wij werken met laptops. De laptop wordt gebruikt ter ondersteuning van het leerproces en als aanvulling op de boeken. Het aanschaffen van een laptop kan tegen een gereduceerd tarief via onze samenwerkingspartner. Alle nieuwe leerlingen krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord om computergebruik mogelijk te maken. Daarnaast krijgen alle leerlingen kosteloos Office365. Kijk voor meer informatie op www.cgliudger.nl/laptop

Schoolbenodigdheden
Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u van ons informatie over de schoolbenodigdheden, zoals een schooltas, geodriehoek, rekenmachine etc.

Rekenmachine
Via school kan tegen een gereduceerd tarief een rekenmachine worden aangeschaft. Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u hier meer informatie over. 

Kluisjes
We raden leerlingen aan om een kluisje te huren, voor het bewaren van waardevolle spullen, boeken en kleding. Het huren van een kluisje is gratis. Voor aanvang van het schooljaar ontvangt u hier meer informatie over. 

Kopieerpas
In het eerste jaar ontvangt iedere leerling een kopieerpas met een tegoed van €5,00. Met deze pas kan de leerling kopiëren, printen en boeken lenen in de Mediatheek. Bij beschadiging (door eigen toedoen) of verlies wordt een nieuwe pas verstrekt tegen betaling van van € 10,00.

Schoolkosten

Het volgen van onderwijs bij CSG Liudger is zoals de wet voorschrijft kosteloos. Dit betekent dat ouders niet hoeven te betalen voor het reguliere onderwijs en voor de schoolboeken en/of leermiddelen. 

Ouders hebben wel te maken met schoolkosten. Dan gaat het om aanschaf van persoonsgebonden materiaal zoals bijvoorbeeld schriften, praktijkkleding, gereedschap etc.  Daarnaast vraagt school om een laptop aan te schaffen. Dit is geen verplichting. Met ouders die geen laptop aan kunnen schaffen of vanuit principiële redenen niet aan willen schaffen, worden afspraken gemaakt. Het is mogelijk een eigen laptop mee te nemen, mits deze voldoet aan de daarvoor opgestelde specificaties

Vrijwillige ouderbijdrage
Onder de algemeen vrijwillige ouderbijdrage vallen de kosten voor alle extra activiteiten of programma’s buiten het verplichte lesprogramma om die door school worden georganiseerd of in opdracht van school worden georganiseerd. Dit is een vrijwillige bijdrage. Leerlingen mogen altijd aan deze extra activiteiten of programma’s meedoen. Als school ontvangen wij echter niet voldoende middelen om het aansprekende onderwijs dat wij onze leerlingen willen bieden ook te kunnen betalen. Wij vragen daarom van de ouder(s)/verzorger(s) een vrijwillige bijdrage. Deze bijdrage bestaat uit een algemeen gedeelte en een school-specifiek gedeelte. 

Algemeen gedeelte
De algemene vrijwillige ouderbijdrage is voor alle scholen van CSG Liudger € 50,00 per leerling. De bijdrage wordt gebruikt voor betaling van bijvoorbeeld identiteit en sport,- en culturele activiteiten.

Schoolspecifiek gedeelte
Deze kosten worden gesplitst in kosten welke horen bij de gekozen opleiding en kosten voor excursies en/of activiteiten. De opleidingskosten zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en keuzevakken. Het betreft hier bijvoorbeeld de kosten voor werkstukken voor technische vakken die door leerlingen mee naar huis genomen kunnen worden en een vrijwillige bijdrage in de kosten van materialen. Om het onderwijsprogramma te verlevendigen, het groepsverband te verstevigen en om leerlingen extra te motiveren organiseren wij regelmatig excursies. Dit aanbod verschilt per opleiding. Leerlingen zullen nooit om financiële redenen worden uitgesloten van het volgen van onderwijs en van het meedoen aan extra activiteiten en excursies.

Toelichting schoolkosten


Kijk voor meer informatie, de tegemoetkomingen en betaling van de schoolkosten op de pagina schoolkosten. Vragen? Neem gerust contact op met de de financiële administratie: schoolkosten@fierderonderwijs.nl.

Verzekeringen

Ongevallenverzekering
Op basis van de ongevallenverzekering is iedereen die betrokken is bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel en vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op (beperkte) uitkering wanneer een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten voor een deel meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering geen dekking biedt. Materiële schade (zoals een kapotte bril of fiets) valt niet onder de
dekking. Deze verzekering is van kracht tijdens de schooluren en tijdens het van huis naar school en omgekeerd gaan, maar maximaal een uur voor en na schooltijd. De verzekering is eveneens van kracht voor alle activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school plaatsvinden buiten de reguliere schooltijden.

Aansprakelijkheid en schade
Soms wordt er schade toegebracht aan eigendommen van de school of van een medeleerling. Als deze schade opzettelijk of door onvoorzichtigheid wordt aangericht, moet deze betaald worden. Jongeren >14 jaar zijn persoonlijk aansprakelijk als zij schade aan derden toebrengen. Jongeren<14 jaar kunnen zelf niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan derden. Ouders zijn dan aansprakelijk. Het is voor ouders van belang dat zij een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hebben afgesloten. De meeste verzekeringen dekken ook de aansprakelijkheid van de inwonende kinderen. Het kan ook voorkomen dat “de school” schade veroorzaakt en dus aansprakelijk is. CSG Liudger heeft een verzekering afgesloten. Het gaat daarbij om verwijtbare schade. De school is niet aansprakelijk voor vermissing of vernieling van eigendommen van leerlingen door medeleerlingen of anderen.

Reisverzekering
Als school hebben wij een doorlopende reisverzekering afgesloten voor buitenlandse schoolreizen. Hierbij worden waar nodig vergoedingen verstrekt (tot een bepaald maximum) bij verlies, diefstal van of schade aan eigendommen.

Wij gaan zorgvuldig om met de privacy van leerlingen. Voor het geven van onderwijs, het begeleiden van leerlingen en de vastlegging daarvan in de administratie van school, worden er gegevens over en van leerlingen vastgelegd. Deze gegevens worden persoonsgegevens genoemd.

Privacyverklaring
Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens wordt beperkt tot alleen die informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs en de begeleiding. Deze gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt.

Wij maken ook gebruik van digitaal lesmateriaal. De leveranciers van dit materiaal ontvangen een beperkt aantal leerlinggegevens. Daarnaast zijn duidelijke afspraken met leveranciers gemaakt over het gebruik van persoonsgegevens om misbruik te voorkomen. Leerlinggegevens worden enkel gedeeld met andere organisaties als ouders daar toestemming voor hebben geven, tenzij uitwisseling verplicht is volgens de wet. In de privacyverklaring en het privacyreglement van CSG Liudger staat onder meer hoe CSG Liudger omgaat met persoonsgegevens en de beveiliging ervan.

Daarnaast delen we persoonsgegevens met andere organisaties binnen de EU. In veel gevallen zijn we wettelijk verplicht om persoonsgegevens met deze organisaties te delen of is er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.  Voorbeelden zijn het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, de leerplichtambtenaar, de instellingsaccountant, de Inspectie van het Onderwijs, de gemeente en het ministerie van OCW (DUO) of scholen binnen een samenwerkingsverband. In de samenwerkingsovereenkomst staat beschreven hoe de gegevensbescherming is geregeld m.b.t. de leerlingen, ouders en personeelsleden van de andere school.

Functionaris gegevensbescherming
Elke school moet een Functionaris Gegevensbescherming (FG) hebben. CSG Liudger heeft dit binnen de Fricolore-groep opgepakt, samen met de Lumen Group. De FG begeleidt onze school bij de verdere uitwerking van de wet- en regelgeving met betrekking tot beveiliging persoonsgegevens. De FG heeft een onafhankelijke positie en kan de school aanwijzingen geven als er niet zorgvuldig wordt omgegaan met persoonsgegevens. Vragen, tips of klachten? Neem contact op met de Lumen Group www.lumengroup.nl of fg@lumengroup.nl

Toestemmingsverklaring AVG
Om persoonsgegevens van leerlingen te gebruiken, moeten we toestemming vragen van ouders en leerlingen (<16 jaar). Wij registreren deze toestemming via het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Iedere ouder van een leerling tot 16 jaar wordt gevraagd om wel dan niet toestemming te geven op de profielpagina van de leerling. Het betreffen vragen gericht op het gebruik van persoonsgegevens anders dan noodzakelijk voor het onderwijs en de begeleiding, zoals het gebruik van foto’s of publicatie van namen. Zonder deze toestemming mogen persoonsgegevens niet gebruikt worden. Door het gebruik van een online registratie kun je de toestemming altijd eenvoudig inzien en aanpassen.

Privacy Officer
Fierder Onderwijs heeft een Privacy Officier in dienst voor alle scholen die vallen onder Fierder Onderwijs. Vragen? Neem gerust contact op via privacy@fierderonderwijs.nl.

Protocollen en documenten
Hieronder vindt u belangrijke documenten en protocollen van CSG Liudger Raai. Staat het document dat je zoek er niet tussen? Kijk dan op de pagina documenten en downloads. Op deze pagina vind je alle documenten en protocollen van CSG Liudger. 


Beleid

Beleid 18+
Volgens de wet is iemand die 18 jaar is meerderjarig en zelf bevoegd tot handelen. Een leerling kan dan allerlei zaken, die voorheen door ouders gedaan werden (zoals rapporten tekenen en vrij vragen), voortaan zelf doen. Naast die rechten zijn er ook de plichten om bijdragen die voorheen door ouders betaald werden, nu zelf te betalen. Wij houden ons aan de wettelijke regel van zelfstandigheid wat betreft rechten en plichten van deze meerderjarige leerlingen. Willen jullie liever verder gaan op de oude voet (waarbij ouders de schoolzaken voor de leerling regelen), dan kan dat ook. Is dat laatste het geval, dan moet u dat aan school laten weten door middel van een standaardbrief, die door de leerling en ouders moet worden ondertekend. Deze brief wordt een maand voordat je leerling 18 jaar wordt verzonden. De verklaring blijft gedurende de rest van de schoolperiode geldig.

Programma van toetsing en examenreglement
In het Programma van Toetsing en Doorstroom (PTD) staat alle informatie over de toetsing in de onderbouw. In het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en het examenreglement worden alle regels en afspraken rondom toetsing voor de bovenbouw geregeld. Denk aan: een overzicht van de leerstof voor het schoolexamen voor elk vak, uitslagregels en aanwijzingen voor het afleggen van   (school-)examens. Voor meer informatie over het PTD, PTA en examenreglement kan contact opgenomen worden via raai@csgliudger.nl

Toetsing en bevordering
De schoolresultaten kunnen aanleiding zijn om over te stappen naar een ander onderwijstype. Dat gaat altijd in overleg met de ouders, coach en indien noodzakelijk met de (leerling)coördinator, teamleider of de decaan. 

Klachtenregeling
Voorkomen is beter dan genezen, maar de praktijk leert: waar samengewerkt wordt, gaan dingen soms niet naar wens. CSG Liudger vindt het belangrijk dat klachten vroegtijdig kenbaar worden gemaakt. Klachten kunnen gemeld worden bij de coach. Voor de meeste klachten/bezwaren wordt, na goed overleg, een oplossing gevonden. Wanneer dat niet lukt, wordt de teamleider ingeschakeld en in laatste instantie de schooldirecteur. Komen de betrokken partijen er niet uit, dan kan – via het College van Bestuur – een klacht worden ingediend bij de interne klachtencommissie. Ten slotte staat altijd de mogelijkheid open om een klacht bij de externe landelijke klachtencommissie in te dienen. Kijk voor onze klachtenregeling op de pagina documenten en downloads.

Gezonde school
We besteden veel aandacht aan de gezondheid en het welzijn van leerlingen en medewerkers. Dit door het organiseren van activiteiten rondom gezondheid. Ook in de lessen wordt aandacht besteed aan thema’s rondom bijvoorbeeld bewegen en sport, gezonde voeding, alcohol, roken, drugspreventie, mediawijsheid en hygiëne. Daarnaast besteden we aandacht aan een veilige schoolomgeving en voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.

Rookvrij schoolplein en rookvrije zones
Het schoolplein van CSG Liudger Raai is volledig rookvrij. 

Verkeersveiligheidslabel Fryslân
CSG Liudger Raai is een gecertificeerd verkeersveilige school. Met het project VerkeersVeiligheidsLabel Fryslân voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, wil het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland (ROF) verbetering en intensivering van verkeerseducatie en een verkeersveilige schoolomgeving realiseren. De uitvoering is in handen van een projectgroep van het ROF. In deze projectgroep zitten medewerkers van onderwijsbegeleidingsdienst Cedin, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en de Provincie Fryslân. 

Gebruik mobiele telefoons
Mobiele telefoons worden op Raai niet gebruikt. Deze wordt bewaard in de eigen kluis, of thuis. Ook tijdens pauzes en tussenuren blijft de mobiel in de kluis. Hiermee wordt betere concentratie en focus tijdens de lessen gerealiseerd. Tijdens pauzes en tussenuren is er meer sociale interactie. Soms is een mobiele telefoon functioneel tijdens schoolopdrachten, in dat geval wordt er door de vakdocent een uitzondering op de regel gemaakt. Ook in geval van medische of andere zwaarwegende situaties kan een vrijstelling van de regel ‘thuis of kluis’ verstrekt worden. Deze vrijstelling kan aangevraagd worden bij de leerlingcoördinator.

CSG Liudger Raai Drachten
Leerweg 1
9202 LE Drachten
0512 305 700
E-mail: raai@csgliudger.nl
Website: www.csgliudger.nl/raai
Instagram: www.instagram.com/csg_liudgerraai

Schoolleiding


Centrale administratie Stichting Fierder Onderwijs

Postbus 715 9200 AS Drachten
Telefoon: 0512 305 700
E-mail: info@fierderonderwijs.nl

Heb je nog vragen over de schoolgids?

Neem dan gerust contact op!